Isnin, 2 April 2012

PKR SELANGOR NAK GUNA AIR LOMBONG, ABAH KAU !

Tan Sri Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor semalam mengadakan perjumpaan dengan dua operator air antarabangsa - Suez Environment yang berpangkalan di Perancis dan Wessex Water dari United Kingdom. Tujuan perjumpaan ini adalah untuk mendapatkan pandangan pengurusan air yang cekap sebagai persediaan Kerajaan Negeri mengambilalih industri air.

Jika ini bukan bukti mentaliti dijajah yang masih membelenggu fikiran pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat (PR), maka ia adalah bukti bahawa PR mempunyai agenda tersembunyi dan dengan sengaja menolak mentah-mentah penyelesaian yang boleh dicapai yang ditawarkan oleh kerajaan pusat tetapi meminta ‘nasihat’ pakar asing bagi mengatasi masalah ini.

Pakar asing tersebut dikatakan bersedia berkongsi kepakaran dalam pengurusan air bagi memastikan model kerajaan Negeri bukan saja cekap dan berkesan malah boleh dibekalkan pada tarif yang munasabah.
Logiknya, tidak mungkin mereka tidak ‘bersedia’ untuk apa saja jika ia bermakna membawa keuntungan kepada syarikat mereka.

Tindakan Khalid ini bukan sahaja menimbulkan kesangsian di kalangan rakyat Selangor tetapi ia juga dilihat sebagai pengkhianatan terhadap negara kerana beliau secara terang-terangan menggambarkan kepada pakar luar tersebut bahawa kerajaan pusat bersikap tidak telus dan syarikat pengurusan air yang ada di negara ini tidak mahir belaka.

Malah beliau dengan ‘khianatnya’ berkata “kes di Selangor bukan soal apa yang anda boleh lakukan tetapi siapa yang anda kenal."

Pakar-pakar tempatan telah membentangkan masalah air yang bakal melanda Selangor jauh lebih awal sebelum ini. Lanjutan dari itu, kerajaan pusat telah mengambil langkah-langkah tertentu untuk menangani masalah ini.

Untuk tujuan itu, fasa awal projek air bernilai RM8.65 bilion itu telah diluluskan oleh kerajaan Selangor semasa di bawah perintah Barisan Nasional, tetapi fasa berikutnya terhenti selepas Pakatan Rakyat menguasai Selangor dalam pilihan raya umum 2008.

Kerajaan negeri Selangor menawarkan sebanyak RM5.7 bilion untuk membeli kesemua syer-syer bukan milik kerajaan negeri dalam SYABAS, Puncak Niaga, SPLASH dan ABBAS dan berjanji untuk menurunkan tarif air sebanyak 24%. Logiknya bagaimana kerajaan negeri mahu menurunkan tarif sebanyak 24% sedangkan untuk membeli keseluruhan aset ini sahaja kerajaan negeri perlu membuat pinjaman sebanyak RM5.7 bilion?

Kerajaan negeri Selangor juga telah mengadakan perbincangan dengan syarikat dari Timur Tengah sebagai pilihan untuk menguruskan air Selangor dan syarikat tersebut bersedia menawarkan sehingga RM20 bilion bagi mengambil alih pengurusan air di lembah Klang. Tetapi, ini pasti bermakna tariff air akan meningkat dengan drastik sekali. Tidak mungkin kerajaan negeri dapat membekalkan air dengan murah setelah menghabiskan RM20 billion untuk tujuan itu?

Kerajaan Persekutuan telah membayar pampasan bagi pengambilan tanah untuk menampung penyaluran air mentah dari Pahang dan semua syarat permohonan telah dipenuhi. Untuk itu, kerajaan Persekutuan memerlukan kebenaran kerajaan Selangor untuk memulakan kerja-kerja pembinaan melalui empat Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) termasuk Majlis Perbandaran Kajang, Majlis Perbandaran Ampang, Majlis Perbandaran Petaling Jaya dan Majlis Perbandaran Subang.

Kerajaan Pusat juga telah beberapa kali membuat rundingan dengan kerajaan Selangor mengenai isu berkenaan termasuk mengenai pelan pengambilan tanah untuk pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 untuk Projek Penyaluran Air Mentah dari Pahang ke Selangor tetapi masih tidak dipersetujui oleh kerajaan negeri Selangor.

Khianatnya kerajaan negeri Selangor ini sehingga mereka sanggup mengarahkan semua Majlis Perbandaran dan Pejabat Tanah supaya menghalang sebarang kerja-kerja pembinaan laluan paip penyaluran air dari negeri Pahang dilakukan.

Kerana ingin mengaut keuntungan licik, sama ada melalui perlantikan pakar asing atau apa saja, Khalid sanggup membiarkan rakyat Selangor menderita sedangkan beliau tahu yang bekalan air akan terus susut sehingga 13.4% jika penyelesaian tidak dilakukan dengan segera iaitu menyiapkan projek kerajaan pusat tersebut sebelum Jun 2014.

Justeru, tidak ada cara lain untuk rakyat Selangor menyelamatkan diri dari terus dikhianati oleh Menteri Besar sendiri. Caranya ialah mengembalikan Selangor ini kepada kerajaan pusat melalui pilihanraya nanti.
Mungkin ada yang menganggap artikel ini sebagai bahan kempen pilihanraya namun, sama ada ia bahan kempen atau tidak, ia hanya membawa fakta kebenaran semata-mata. Sesungguhnya nasib rakyat Selangor berada di tangan sendiri.TEPUK DADA TANYA IMAN!

7 ulasan:

Juventus Loculus berkata...

Nice...orang Selangor PASTI SUKA MINUM AIR LOMBONG

BN4 WangsaMAJU berkata...

Salam 1 Malaysia..
Saya sudah linkkan blog anda ke blog saya..
saya harap anda pun dapat linkkan blog saya ke blog anda...
terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Kerajaan Selangor sudah takdak duit..sebab tu nak ambik air lombong pulak. Nasib la org Selangor. Hari-hari minum air lombong. "Ingat selangor, Ingat Lombong". huahuahauahua...

geng-sport berkata...

hahahahaha.. tambah skit... "ingat LOMBONG.... ingat SAMPAH"
... ingat SAMPAH ingat BABI... wakakakakkaka

satu malaysia berkata...

Gajah sama gajah bergaduh (kerajaan pusat dan negeri), anak pokok sawit juga menjadi mangsa. Habis dicabut-cabut semuanya. Yang rugi peneroka sawit juga kerana hilang punca pendapatan. Dalam kes air SELANGOR pun sama juga. Peniaga Cina (DAP, MCA, Gerakan) nak mengambil projek air dari Menteri Besar Selangor. Mengapa? Sebab SYABAS 100% dikuasai Melayu. Orang Cina cemburu kerana ada duit banyak di situ. Mereka juga cemburu dengan semua syarikat GLC. Tapi mereka tak risah sebab jika dapat tawan Putrajaya, mereka dapat GLC secara otomatik. CUMA mereka tak dapat nak rampas SYABAS sebab ia bukan GLC. Sebab itu mereka bermati-matian menggunakan Khalid Ibrahim untuk rampas air di Selangor.

Face Off berkata...

Khabarnya syarikat asing (penasihat undang-undang) yang menasihati kerajaan Selangor ini sedang merumuskan formula antarabangsa untuk membuang SYABAS dari bumi Selangor. Mereka kata mereka ada kaedah itu dan akan menggunakannya selepas pilihan raya nanti. Mereka kata, ketika itu nanti SYABAS dan semua warga pekerja SYABAS akan papa kedana kerana tekanan undang-undang itu. Begitulah sikap Menteri Besar Selangor... tak peduli soal keMelayuan. Yang penting dapat merampas AIR di Selangor seperti merampas SAMPAH di Selangor.

Tanpa Nama berkata...

ORANG HUJAN menulis.... Kerajaan Selangor sebenarnya sudah tak peduli soal kepentingan masyarakat dalam isu perbekalan air bersih. Apa yang penting ialah mereka mahu merampas HAK AIR daripada SYABAS. Selagi mereka berdegil selagi itulah masalah AIR di Selangor tak akan selesai. Terbaru, mereka mahu menamatkan kontrak SYABAS daripada membekalkan air kepada rakyat Selangor. Semuanya atas nasihat syarikat perunding undang-undang dari Perancis dan UK. Ternyata MB Selangor sudah tak peduli soal rakyat. Beliau hanya peduli soal bisnes AIR berbilion dollar.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...