Isnin, 26 Disember 2011

KAK WAN JIJAH KATA ROBERT KUOK BIADAP MACAM NURUL IZZAH.


PISAU mengupas dan mendedahkan mengenai isu kempen pemboikotan Gardenia. Kempen ini dilancarkan oleh Robert Kuok bilionir Cina Malaysia yang melupakan jasa Tun Dr Mahathir. Robert Kuok mengasaskan kekayaan beliau melalui peluang yang diberikan oleh Tun Dr Mahathir. Robert Kuok adalah pemegang ekslusif AP yang mana pihak lain tidak memperolehinya. Berbeza dengan AP yang diperolehi oleh orang Melayu yang tidak bersifat ekslusif seperti itu. Beliau turut mendedahkan terjemahan kiriman dinding beberapa fesbuker Cina Malaysia yang pro Robert Kuok menghina Melayu sebagai 'pencuri' 'tidak mampu buat apa-apa' dan 'orang Cina beri Melayu duit'. Lihat di bawah ini:-

Terjemahan.
23 NOVEMBER 2011
11:28PM BUTTER LAUMEREKA DENGKI DENGAN KEJAYAAN ORANG LAIN. APA BEZANYA ORANG MELAYU DENGAN PENCURI? 
24 NOVEMBER 2011
1:37AM DESMOND TEE DESMONDPERGI MATI MELAYU BABI! TAK ADA KELEBIHAN! JADI MEREKA MENCURI!! ORANG MELAYU LOWCLASS!! 
24 NOVEMBER 2011
2:49PM BECKY WONG: TANPA ORANG CINA YANG MEMBANTU ORANG MELAYU, BOLEH KE MEREKA HIDUP SAMPAI SEKARANG? AMBIL BALIK DUIT YANG PERNAH KITA BAGI, SEMUA BABI-BABI INI TAK KAN MAMPU BUAT APA-APA. TAK LAMA LAGI MEREKA AKAN TAHU AKIBATNYA. MANA ADA 1 MALAYSIA, SEMUANYA TIPU! MEREKA SURUH TOLAK DISKRIMINASI KAUM TAPI MEREKA YANG MENGAMALKANNYA?? 
24 NOVEMBER 2011
5:14PM STEVEN LONG: MATILAH MELAYU BABI GEMUK MAK DIA!!

PISAU turut mendedahkan emel pembaca di lama Persatuan Pengguna Islam Malaysia. Di dalam emel itu didedahkan secara sindiran mengenai sikap komuniti Cina Malaysia yang cukup anti Melayu dan Islam serta amalan diskriminasi melampau yang diamalkan oleh persatuan-persatuan peniaga Cina ke atas produk barangan bumiputera.


Menurut komen salah seorang pembaca di blog Persatuan Pengguna Islam Malaysia,  (probro) menulis seperti berikut:
Dalam hal ini, nampak sangat orang cina berpakat mencari pasal dengan org melayu. Mereka mungkin tidak berani melakukan serangan secara terbuka. Tetapi mereka secara berpakat melancarkan serangan halus dengan memboikot dan memburuk-burukkan perniagaan milik melayu, 
Perkara ni saya rasa memang dah berlaku sekian lama dan mungkin kita saja yang tidak sedar atau mengambil pot memandangkan ianya tidak secara direct ditujukan kepada keluarga kita. Namun jika kita tanya kawan-kawan yang berniaga, mereka dengan mudah boleh cerita betapa mereka sekian lama menghadapi boikot secara pakat oleh bangsa cina.

Kalau beli bahan mentah untuk diproses jadi produk keluaran melayu seperti makanan ayam, telur, beras,tepung, susu, kopi, ikan, sayur, buah-buahan atau bahan keperluan pembinaan seperti simen, kayu, paku, skru, besi, atau apa saja yang kita beli daripada mereka. Mereka akan mengenakan harga lebih tinggi daripada bangsa lain.

Ini menjadikan kos pengeluaran dan pembinaan kita lebih tinggi. Para pengguna melayu pula macam tak ada hati langsung untuk menolong sesama kita usahawan melayu sebaliknya hanya mencari yang lebih murah dan mudah.

Akhirnya perniagaan melayu menjadi malap dan bungkus. Akibatnya amat kuranglah institusi perniagaan melayu dan anak-anak kita terpaksa bekerja jadi kuli batak bangsa lain. Salah melayu tidak sokong melayu dan akibatnya anak-anak kita yang tanggung jadi bahan maki hamun cina sampai mati.

Malah ada kes yang dilapurkan anak-anak melayu jadi habuan seks bos-bos cina mereka. Diajaknya anak kita yang kerja sebagai marketing atau pembantu pejabat ke luar negara untuk urusan perniagaan dan diperdaya untuk ditiduri dan dijadikan habuan seks sampai puas dikerjakan mereka.

Dendam mereka kini makin membara kerana mereka melihat melayu semakin lemah dan berpecah, tiada siapa nak pertahankan nasib anak2 melayu.

Kini mereka secara jelas cuba menjatuhkan gardenia. Mungkin kerana gardenia tidak lagi membeli tepung kilang fmm milik robert kuok yang didapati mengandungi protin babi.

Tepung untuk permit impot ap subsidi yang kerajaan bagi dibeli dengan kualiti yang paling rendah, kalau di negara china tepung gred ini digunakan oleh kerajaan china untuk membuat makanan babi. Tepung ini lah yang diimpot oleh robert kuok utk rakyat malaysia.

Tepung ini dicuci bleaching dan ditambahkan protin babi supaya menepati spesifikasi.

Impot makanan babi, kemudian dia claim subsidi bernilai ratusan juta setahun.

Ertinya rakyat malaysia sama taraf dengan babi. Kalau kita makan roti biasa yang menggunakan tepung gred ini umpamanya roti canai, capati, atau roti massimo ertinya kita makan roti babi.

Inilah kerja robert kuok yang mendapat ap special tepung dan gula selama 50 tahun oleh kerajaan malaysia. Sama macam ananda krishna mendapat special broadcasting permit selama 30 tahun.

Bila gardenia enggan membeli tepung fmm robert kuok kerana terbukti ada dna babi, dia naik bengang dan membuka kilang roti massimo. Yang baghalnya, dia ambil pulak budak melayu bekas manager kilang gardenia untuk jadi ketua kilang massimo dan meniru semua produk gardenia.

Sebagai seorang journalist melayu, saya memiliki network besar untuk mengorek aktiviti robert kuok. Saya kira, segala kekayaan dia dengan harta berbillion dengan bot bernilai 20 billion adalah memang betul dia ni tycoon.

Saya amat sakit hati ketika wawancara dengan robert pengimpot tepung babi ini. Adakah patut dia kata kekayaannya bukan berasas dari malaysia sahaja kerana dia memiliki harta perniagaan berbillion di china dan seluruh asia.

Apa yang benar dan pasti, robert memang memulakan perniagaannya dari malaysia dengan bantuan tun mahathir. Kalau tun tidak membuka peluang untuknya nescaya dia masih duduk jual hand phone di petaling street.

Dalam career saya tidak boleh melepaskan geram saya. Tetapi di bog ini saya ingin meluahkan isi hati saya yang terpendam selama ini tanpa perlu bahasa persuratan sangat.

Saya kira kerajaan dah terlebih bagi muka.

Robert dah kaya vincent tan dah kaya, ananda pun dah kaya, apa lagi mau bagi special ap. Bagilah pada orang lain pulak.

Melayu punya ap bukan macam mereka special ap, ertinya tiada orang lain boleh impot. Melayu punya ap boleh impot kalau mampu dan orang lain juga boleh dapat ap yang sama.

Mereka punya ap lain, exclusive ap. Tiada siapa boleh import melainkan mereka.

Kalau beginilah caranya, lebih baik kerajaan cari satu daerah dan bagi mereka jadi raja, malah kuasa mereka lebih dari raja kerana raja melayu pun tidak dapat special ap.

Produk roti massimo pula sudah sah menjadi senjata mereka menyerang kepentingan dan perniagaan melayu.

Dalam senario lain, robert kuok yang menguasai golden screen cinema dengan rakusnya menghalau semua stall outlets jenama 1901 milik melayu dan menciplak konsep yang sama diletakkan dalam rangkaian panggung wayang gsc. Produk makanan diambil dari sumber yang kita tak tau halal ke haram.

Jelas mereka ini benci dan anti melayu.

Puas hati saya dapat menulis seperti ini, tidak dalam akhbar yang saya bekerja sekarang. Namun atas rasa cintakan agama dan bangsa saya luahkan jua perasaan ini. Maaf kalau saya terkasar bahasa.

Soalnya, apakah tindakan kita? Fikirkanlah bersama.

Boikot tetap boikot massimo.
Read more: http://www.pisau.net/2011/12/kita-harus-lawan-persatuan-pengguna.html#ixzz1hcoSBxU2
Inilah sebenarnya senario yang berlaku di Malaysia dewasa kini akibat tsunami politik pada tahun 2008 di samping diperhangatkan lagi oleh pihak-pihak luar negara yang terlalu ingin menguasai Tanah Melayu. 

Kemudaratan yang di bawa oleh pakatan DAP PKR PAS inilah yang wajib ditentangi habis-habisan kerana mereka tidak menyuburkan perpaduan sebaliknya memecah belah rakyat Malaysia. 

Dalam semua kempen pilihanraya dan siri ceramah oleh DAP rasis, isu sentimen perkauman diapi-apikan oleh DAP rasis sepanjang masa. Cara DAP rasis ini telah memburukkan lagi keadaan. Di tambah lagi dengan sikap hipokrasi PKR dan PAS. 

Orang Melayu wajib sedar bahawa mereka adalah bersendirian dalam mempertahankan hak-hak mereka. Melayu wajib vokal dalam menentang usaha-usaha sabotaj dan jahat pihak-pihak pelampau perkauman di kalangan kaum lain. 

Kita perlu bersatu hati dan mula menguasai semua bidang ekonomi tanpa perlu bergantung harapan kepada kelompok persatuan peniaga Cina Malaysia. Kita lakukan ini sehinggalah mereka insaf dan sedar bahawa mereka perlu mengikis sikap anti Melayu dan anti Islam yang mereka panuti selama ini. Bangkitlah Melayu!

TEPUK DADA TANYA IMAN!
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...