Jumaat, 21 Jun 2013

Peguam UMNO / BN Perlu Bersatu Memohon Injuksi Terhadap DAP-PKR

Baginda Rasullullah s.a.w. sudah bersabda, di akhir zaman , fitnah Dajal al Masikh ibarat semut HITAM, atas batu HITAM dalam kepekatan malam yang HITAM. Jadi Himpunan HITAMLEGAM menepati semua ciri-ciri yang disebutkan oleh baginda Rasullullah s.a.w. Husam Musa sudah tersasar dari jalan kebenaran. Begitu juga dengan perusuh yang beragama Islam. Bukan itu sahaja, malah Himpunan Hitamlegam adalah penyalahgunaan hak kebebasan berhimpun. Manakala semua ceramah-ceramah politik DAP-PKR adalah berunsur fitnah. Kesemua aktiviti subversif dan hasutan DAP PKR boleh di kekang paling tidak dengan suatu Perintah Injuksi Umum ke atas mereka. Tapi beranikah barisan peguam UMNO/BN bertindak sepantas kilat atau hanya selesa berada dalam pejabat berhawa dingin mereka?

Timbalan Pengerusi SPR, sudah meluahkan kekesalan dan kekecewaannya terhadap Pejabat Peguam Negara. SPR diletakkan dalam keadaan begitu tersepit dengan sikap suam-suam kuku Pejabat Peguam Negara. Sebagai menjawab satu soalan daripada seorang peserta, Timbalan Pengerusi SPR berkata, sewajarnya Peguam Negara mempertahankan SPR dari serangan fitnah DAP-PKR. Apabila perkara itu diajukan kepada Pejabat Peguam Negara, SPR dinasihatkan mencari sendiri khidmat peguam dan membiayai semua kos. Akhirnya, SPR mengambil keputusan membuat laporan polis. Namun, kuasa pendakwaan terletak pada Pejabat Peguam Negara. Sehingga kini, laporan polis yang di buat oleh SPR, seperti tiada tindakan susulan daripada Pejabat Peguam Negara. Baca laporan sepenuhnya di sini MYKMU.

Kita pun naik hairan dengan tindakan Pejabat Peguam Negara. Apakah kes-kes yang menyerang SPRM, PDRM dan SPR tidak penting? Kita benar-benar berharap agar Pejabat Peguam Negara menyegerakan semua pendakwaan setelah meneliti semua kertas siasatan PDRM. Jika perlu, badan legislatif dan badan eksekutif perlu segera memberikan bidangkuasa pendakwaan terhad dan khusus kepada PDRM, SPRM dan SPR untuk menangani kes-kes yang Pejabat Peguam tak sanggup hendak memikulnya. 


Di bawah Perkara 145, perenggan (2) Peguam Negara berkewajipan (tak boleh tidak, kena buat, mandatori keatasnya):-
"Melaksanakan apa-apa tugas lain yang bersifat undang-undang, yang dari masa ke semasa dirujukkan atau DITUGASKAN KEPADANYA OLEH YANG DIPERTUAN AGONG ATAU JEMAAH MENTERI, ......"
Perkara 145, perenggan (2) amat jelas dan terang. Yang DiPertuan Agong atau Jemaah Menteri mempunyai kuasa dan bidangkuasa menugaskan kepada Peguam Negara sebarang tugasan bersifat undang-undang (pendakwaan). Tugasan tersebut menjadi KEWAJIPAN (Mandatori) Peguam Negara untuk melaksanakannya.

Apakata, Jemaah Menteri memberikan satu tugasan bersfat undang-undang kepada Peguam Negara berkenaan isu-isu yang berkaitan? Peguam Negara berkewajipan (Manadatori) untuk melaksanakannya.

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...