Isnin, 18 Mac 2013

SOS KIRAM 50SEN TAK BELAJAR KESILAPAN KOMUNIS MALAYA DULU.

KEGAGALAN PEMBERONTAKAN BERSENJATA KOMUNIS MALAYA KERANA TIADA SOKONGAN BERTERUSAN DARIPADA RAKYAT TEMPATAN.

DAN PASUKAN BERSENJATA MALAYSIA ADALAH SATU-SATUNYA PASUKAN DI DUNIA YANG BERJAYA MENGHAPUSKAN INSURGENSI DAN PEMBERONTAKAN KOMUNIS. MENGHADAPI PERANG GERILA ADALAH KEBIASAAN PASUKAN BERSENJATA MALAYSIA.

SOS KIRAM 50SEN TERLUPA BAHAWA PADA BILA-BILA MASA SAHAJA PENGGANASNYA AKAN BERPALING TADAH TERHADAPNYA.  SAKI BAKI PENGGANASNYA PUN ADA OTAK BUKAN MACAM BELIAU YANG SEL OTAKNYA BANYAK DAH MATI. BELIAU JUGA TAK SERIK MENERIMA SILING 50SEN. 
Jamalul Kiram III yang mengakui dirinya Sultan Sulu telah menarik balik gencatan senjata bagi pihaknya dan mengarahkan pengikutnya di Sabah menjalankan perang gerila ke atas pasukan keselamatan Malaysia, menurut laporan media Filipina.
The Philippine Star memetik Sultan Sulu tersebut berkata bahawa penarikan balik tenteranya yang diketuai oleh adiknya Agbimuddin di Sabah bukan suatu pilihan.
"Mereka sudahpun berada di tanahair mereka, mengapa perlu pulang semula?" kata Kiram kepada wartawan di kediamannya di Bandar Taguig.
Abraham Idjirani yang merupakan jurucakap kesultanan berkata penentangan di Sabah akan diteruskan.
Beliau berkata arahan gencatan senjatan yang ditawarkan oleh kesultanan telah ditarik balik dan tentera sultan telah diarahkan untuk menjalankan operasi "serang dan lari" keatas Malaysia.
Jamalul juga mengakui adiknya tersebut masih lagi di Sabah berbeza dengan laporan daripada pihak berkuasa Malaysia yang mengatakan Agbimuddin telah melarikan diri ke Selatan Filipina.
Idjirani dilaporkan telah bercakap dengan Agbimuddin malam Sabtu dan diberitahu bahawa kumpulan mereka masih kuat.
Menurut akhbar Filipina, Idjirani berkata pengikut kesultanan yang berjumlah 170 orang berpecah kepada tiga kumpulan untuk mengelak daripada dijejaki pesawat pengintip Malaysia yang berlegar-legar di udara sekitar Lahad Datu.
Namun, Philippine Star melaporkan Agbimuddin telah kembali ke wilayah asalnya di Sulu bersama-sama dengan pengiring, termasuk beberapa individu daripada Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF), ia menurut sumber daripada pegawai keselamatan yang dirahsiakan.
Menurut akhbar itu lagi, pegawai keselamatan tersebut berkata Agbimuddin mungkin telah melepaskan diri dari Lahad Datu semasa perjalanan ke Sandakan dan menyusup sama ada ke Sibutu atau Sitangkai.
"Ia mugkin orang lain yang mereka sekat, kemungkinan umpan atau untuk mengalih perhatian bagi memberikan mereka laluan masuk," kata sumber tersebut yang merujuk kepada penahanan oleh Tentera Laut Filipina minggu lepas.
Pihak berkuasa Filipina telah memintas dua bot membawa 35 pengikut Sulu bersenjata berhampiran di Kepulauan Taganak dan menempatkan mereka di pengkalan tentera laut di Bato-bato, Panglima Sugala.
DALAM BERITA TV3 SEBENTAR TADI, PESURUHJAYA POLIS SABAH DAN ATM BERTEKAD MEMPERKASAKAN DAN MEMPERKUKUHKAN LAGI KEDUDUKAN PERTAHANAN. 

BILA WARTAWAN BERTANYA MENGENAI UGUTAN SOS KIRAM 50SEN MAHU MELANCARKAN PERANG GERILA, KESEMUANYA TERSENYUM SINIS SAMBIL MENJAWAB DENGAN NADA SINDIRAN KEPADA SOS KIRAM 50SEN. 

APA TINDAKAN SOS KIRAM 50SEN BILA PENGGANASNYA DAN PENGIKUTNYA SENDIRI AKAN MENYERANG BELIAU TERMASUK SEMUA SARANG-SARANG PENGGANASNYA?

SEJARAH PERNAH MEMBUKTIKAN BAHAWA KEKALAHAN TAUSUG DALAM BANYAK PEPERANGAN LEPAS KERANA KEANGKUHAN MEREKA YANG TERLAMPAU-LAMPAU. 


Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...