Selasa, 28 Februari 2012

KENAPA PAKATANG MENYERANG LYNAS ?


KILANG LYNAS merupakan suatu pelaburan yang besar kepada negara di dalam industri bahan galian Nadir Bumi.Industri ini penting kerana bahan galian tersebut banyak digunakan bagi barangan dan produk teknologi yang digunakan seharian oleh seluruh penduduk dunia. Jumlah pelaburan dan pemindahan teknologi serta rangkaian pasaran terbuka luas bagi Malaysia untuk menjadi pemain di dalam bidang industri ini. 

Semua pakar nuklir samada pakar tempatan dan luar negara mengakui dan mengesahkan bahawa kilang Lynas tidak mendatangkan sebarang mudarat dan kesan radioaktif. Malah semua peraturan menurut piawaian antarabangsa telah dipenuhi. 

Pihak pakatang menggunakan isu Lynas ini semata-mata di atas dasar kepentingan politik sempit mereka bagi mensabotaj usaha-usaha kerajaan serta menakut-nakutkan pelabur asing bona fide datang melabur ke negara ini. 

Malah seorang pakar nuklir tempatan yang juga seorang ahli PAS sendiri mengakui bahawa kilang Lynas tidak mendatangkan sebarang mudarat kesan radioaktif sepertimana yang di dakwa oleh Fuziah Thoron. Pada pandangan Hamba serang dilakukan ke atas Lynas antara lain kerana:-
  1. Pelaburan di buat di negeri Pahang di mana merupakan negeri kelahiran PM DS Najib; 
  2. Mensabotaj usaha kerajaan menarik pelabur yang mampu memberikan kerjasama kepada kerajaan; untuk mencapai 'Negara Berpendapatan Tinggi';
  3. Mengagalkan matlamat Wawasan 2020;
  4. Mahu mencetuskan ketegangan di dalam negara sepertimana yang terjadi di Pulau Pinang.
  5. Sengaja membangkitkan konflik yang difikirkan mampu mempengaruhi rakyat untuk melakukan revolusi seperti Arab Spring.
Kempen Anti-Lynas bukanlah berdasarkan kepada perlindungan alam sekitar dan kepentingan rakyat. Kempen tersebut bermotifkan politik semata-mata dan kepentingan Pakatang yang mahu melihat ekonomi negara terus merundum dan rakyat sengsara.

Apabila anda fikirkan kempen anti Lynas anda fikirkan pertelingkahan yang tercetus dan provokasi yang dilakukan oleh KM regim sosialis pakatang di Pulau Pinang. Itulah yang sebenarnya dikehendaki oleh pakatang melalui kempen anti-Lynas.

TEPUK DADA TANYALAH IMAN!
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...