Rabu, 21 Disember 2011

NEGARA KEBAJIKAN IALAH POLITIK AKOMODASI - KATA HASAN ALI.NEGARA KEBAJIKAN POLITIK AKOMODASI LACURAN PRINSIP PERJUANGAN ISLAM OLEH KUMPULAN PROFESIONAL PAS

Hasan Ali mula melakukan serangan balas terhadap segala serangan yang dilakukan keatasnya. Beliau menyeru agar konsep Negara Kebajikan perlu di tolak oleh semua pemimpin, ahli dan penyokong PAS. Beliau berpendapat bahawa Negara Kebajikan ialah Politik Akomodasi mainan kumpulan profesional yang menggadaikan tiga prinsip asal PAS iaitu memperjuangkan kepentingan Melayu, mempertahankan Islam dan memertabatkan institusi DiRaja. Beliau turut menyeru agar perjuangan asal PAS dipancangkan kembali ke batu asas yang disebutkan tadi. 

"Siapa saja di luar PAS ataupun dalam PAS mesti letakkan parti di pancang asalnya. Perjuangan asas itu tidak boleh dipertikaikan... itu prinsip sebenar kita yang telah berpuluh-puluh tahun dipertahankan.Bahkan ketika di awal penubuhan parti, ketiga-tiga prinsip itu adalah perjuangan asasnya.tiangnya itu,dindingnya itu, bumbungnya itu,semuanya itu. Dalam menubuhkan negara Islam, tiangnya adalah al-Quran," katanya pada sidang media di kediamannya di Pinggir TTDI hari ini. 


Mstar Melaporkan Bagaimanapun,untuk menubuhkan negara Islam,beliau berkata,masyarakat di negara ini memerlukan golongan ulama yang muktabar,berfikiran jauh dan berupaya menggarap nilai-nilai Islam dalam konteks kehidupan moden hari ini.Malah,katanya, PAS tidak perlu melaksanakan konsep negara berkebajikan yang telah diamalkan oleh pemimpin-pemimpin di negara hebat seperti Sweden,Norwary,Scandinavia,United Kingdom dan Australia yang terdiri daripada golongan berpendidikan sekular.


"Orang PAS tidak perlu menjalankan konsep ini. Dari pengamatan saya, PAS mula dikuasai golongan profesional yang lebih cenderung mengamalkan politik akomodasi hingga sanggup mengorbankan prinsip perjuangan parti yang dipertahankan sejak penubuhannya.Jadi, kita perlu kembali ke matlamat asal yang sudah tersasar. Apa yang saya lakukan adalah untuk mengembalikan perjuangan parti yang berpaksikan al-Quran dan Sunnah," katanya.


Hasan yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia berkata,ketiga-tiga prinsip itu perlu didukung untuk mengukuhkan kedudukan PAS supaya parti itu tidak dilihat terumbang-ambing dan tidak konsisten dengan dasar perjuangannya.Ketika ditanya sama ada PAS perlu keluar daripada Pakatan Rakyat,Hasan tidak pasti mengenai perkara itu dan menyerahkannya kepada pucuk pimpinan parti.


"Perbincangan dengan lebih mendalam perlu dilakukan mengenai perkara ini. Pada saya, isu ini amat penting. Saya bertindak bukan atas sebab peribadi tetapi ingin melihat agama Islam, orang Melayu dan Institusi Diraja dimartabatkan," katanya.


Hasan berkata, beliau tidak berkeseorangan dalam hal itu kerana mendapat sokongan meluas daripada beberapa pemimpin dan penyokong PAS serta rakyat di negara ini.


"Bisikan-bisikan ini bukan datang dari saya seorang...mungkin di dalam PAS tidak ramai yang ingin keluarkan kenyataan ini. Mungkin Allah pilih saya untuk bertindak,saya pun tak tahu," katanya.


Sementara itu, beliau berpendapat, kerjasama yang terjalin dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP untuk membentuk Pakatan Rakyat pada hari ini antara sebahagian faktor yang menyumbang kepada perubahan polisi dan tradisi parti itu."Memang benar, beberapa perkara perlu diubah suai apabila kita sertai PKR dan DAP tapi janganlah ubah suai Islam. Mungkin banyak faktor lain tapi apapun itu soal sejarah, saya tak nak sebut balik," katanya.


Persoalan yang berlegar sekarang ini ialah BERANI KE KEPIMPINAN PAS YANG ADA SEKARANG KEMBALI KE PANGKAL JALAN?


Fikir-fikirkanlah.


TEPUK DADA TANYA IMAN!


Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...