Rabu, 25 Januari 2012

NFCORP SUATU KEBENARAN YANG TIBA.


Katakanlah apabila kebenaran itu tiba maka kebatilan (fitnah) akan musnah dan sesungguhnya kebatilan (fitnah) itu pasti musnah

SHAH ALAM, 25 Jan - Ketua Pengarah Jabatan Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang memberitahu beliau akan memberikan penjelasan terperinci berkaitan dengan kemelut dalam Laporan Audit Negara 2010 dalam masa yang terdekat.

Beliau berkata demikian sebagai menjelaskan entiti perniagaan yang dimaksudkan dalam laporan tersebut sebenarnya merujuk kepada Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) dan bukannya NFCorp seperti yang didakwa.

Ambrin turut mengakui pihak pengaudit keliru dengan di antara NFCorp sebuah syarikat Sendirian Berhad dengan syarikat kepunyaan Industri Asas Tani, sebuah entiti kepunyaan kerajaan secara keseluruhan
NFC ialah NATIONAL FEEDLOT CENTER dan bukan merujuk kepada NFCORP (NATIONAL FEEDLOT CORPORATION). Perbezaan ketara pada 'CENTER' dan 'CORPORATION'. Hamba petik kembali tulisan rakan bloger GWM mengenainya:-
Secara jujur, GWM tidak menyalahkan rakyat yang tidak memahami isu sebenar kemelut Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) jika hanya berpandukan kepada berita yang tersiar di portal-portal pro pembangkang. Dan secara jujur, amarah GWM terhadap 'Lembu-Lembu PKR' masih lagi boleh dipertimbangkan.
Sudah mejadi kewajipan 'Lembu-Lembu PKR' ini wajib menjalankan tugas dan amanah dari Tuan Haji Anwar Ibrahim mengikut konsep 'FIFO' dalam perakaunan kos (cost accounting) ... 'Fitnah In, Facts Out'!
Sudah menjadi makanan ruji puak-puak ini jika tidak mendahulukan fitnah dan tohmahan dan membelakangkan isu dan fakta yang sebenar.
Namun apabila membicarakan soal beberapa pemimpin UMNO yang menjadi 'Pak Turut' dalam kemelut Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC), hanya satu perkataan yang terlintas di kotak pemikiran GWM ... BODOH!
GWM kurang pasti sama ada beberapa pemimpin UMNO ini mahu menampilkan diri sebagai 'winnable candidate' bagi pilihanraya umum kelak dengan menyerang Ketua Wanita UMNO tanpa sebarang usul periksa atau ... sekadar mahu melepaskan tengkuk masing-masing dari menjadi bahan tembakan pembangkang.
Sebenarnya Laporan Audit Negara 2010 dan Laporan Hansard Dewan Rakyat Parlimen ke-12, Penggal Keempat, Mesyuarat Ketiga sudah secara jelas menerangkan isu ini hanya berkait rapat dengan Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) dan bukannya NFCorp, sebuah syarikat Sendirian Berhad.
Atas dasar itu, GWM sudah terlalu malas mahu memberi penjelasan dalam kemelut NFC, yang sebenarnya tidak ada kemelut pun sebenarnya ... dan tidak ada kegagalan dalam projek fidlot negara. Yang dibicarakan dan disimpulkan dalam Laporan Audit Negara 2010 adalah kelambatan NFC mengikut jadual.
Kelambatan adalah disebabkan Kementerian Kewangan telah beberapa menangguhkan projek ini untuk dilakukan kajian 'Viability and Business Model Project' terlebih dahulu sebelum mengeluarkan sebarang keputusan muktamad. (sila muat turun dan rujuk Laporan Audit Negara 2010).
Baca seterusnya di sini GWM .


Nasihat jujur daripada hamba, lainkali bila berhadapan dengan sebarang berita daripada piak palatan pakatan pembangkang satu huruf pun jangan percaya dan JANGAN CEPAT MELATAH LAH !

TEPUK DADA TANYA IMAN!
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...