Khamis, 1 Ogos 2013

MALAYSIA Untuk Siapa ?

MALAYSIA INI UNTUK SIAPA? .....

Asal Malaysia ialah Semenanjung Tanah Melayu. Maknanya, ada Tanah Besar Melayu. Di mana tu? Takpe lah. Ambe bukan nak stori panjang lebar sebab bangsa Melayu ini kerajaan purbanya bernama MALAYUR (orang dari gunung). Kemudian dikenali sebagai Empayar Chermin. Kalau dah Chermin maknanya biasan kepada kerajaan mana yea? Cuba fikir. Tak payah lah kita Melayu nak percaya sangat pasal buku yang di tulis seorang profesor gampang dari Singapura yang mempertikaikan MELAYU. Pemetaan DNA pun dah membuktikan bahawa MELAYU wujud dulu sebelum ada Cina dan bangsa Tamil. Cuma bangsa Melayu pada masa itu di sebut dengan nama lain sikit. Akhirnya dikenali sebagai MELAYU. 

MALAYSIA INI UNTUK SIAPA?.....

Bila pemimpin Melayu dan orang Melayu bersetuju memberikan taraf Jus Soli (sekarang memang kita rasa Sori la sebab puak imigran jadi bengkeng dan eksyen) bukan bermakna Melayu menyerahkan kedaulatan dan maruah Melayu kepada bangsa imigran (pendatang). Atau menyerahkan Tanah ini kepada puak imigran dan anak cucu cicit mereka. Ya betul mereka adalah warganegara Malaysia. Lahir dan membesar di sini. Tapi Malaysia ini untuk siapa sebenarnya?

MALAYSIA INI UNTUK SIAPA? .....

Kalau Melayu asik memberi tapi kaum imigran tak nak berkorban dan asik nak 'merasa' saja, apa akan tinggal kepada Melayu? Melayu masih majoriti. Tapi keadaan ini boleh berubah bila kaum imigran menjemput masuk 'sedara-mara' mereka daripada Tanah Besar China, Singapura dan Taiwan secara 'diam-diam' dan haram. Puak imigran menguasai kegiatan hartanah dan majoritinya adalah pemaju perumahan. Kita pelik dan hairan juga, punya lah banyak perumahan baru di buka. Tapi di buka dan di bina untuk siapa? Harga kemain mahal. Lama kelamaan, siapa yang akan duduk dan bermastautin di situ? Mustahil Melayu kan. 

MALAYSIA INI UNTUK SIAPA?.....

Jadi, bila berlaku begitu, apa akan berlaku kepada komposisi pengundi sesuatu kawasan pula? Hari ini, puak Melayu dalam DAP-PKR-PAS sedang bertemasya maki-hamun bangsa sendiri. Terbaru, seorang wanita tapi macam lelaki sendiri yang menghina hari raya. Apakejadah semuanya ini? Adakah ianya menguntungkan Melayu dan Islam atau sebaliknya? Sedangkan, tiada sesiapa pun dari puak imigran menghina mana-mana perayaan anutan mereka. Pernah dengar puak imigran hina Thaipusam. Deepavali, Tahun baru China, Wesak dan Krismas?

MALAYSIA INI UNTUK SIAPA?.....

Melayu pun tak pernah menghina sebarang perayaan mana-mana kaum imigran pun. Tapi kenapa puak imigran sentiasa menghina Melayu dan Islam? Puak imigran selalu menghina Melayu dengan gelaran 'Melayu Kui'. Kalau berkawan pun, itu sebab kerana puak imigran nakkan sesuatu bukan berniat baik pun. Yang peliknya, Melayu dalam DAP-PKR-PAS merestui pula penghinaan tersebut. Awatnya? Mereka dah takde telor ke ?

MALAYSIA INI UNTUK SIAPA? .... 

Semakin pelik bila Melayu Bandar turut bergembira dan bersuka ria dengan Temasya Maki Hamun bangsa Melayu dan agama Islam. Hai kemana pergi maruah mereka semua? Bila Melayu dan Islam di hina, semuanya diam menikus. Pelik kan peel Melayu Bandar dan penyokong DAP-PKR-PAS. 

MALAYSIA INI UNTUK SIAPA? ....

Puak imigran kata mereka di tindas dengan polisi-polisi yang membantu Melayu. Betul ke? Mereka kata merekalah yang membangunkan Malaysia sehingga mencapai ke tahap sekarang. Amboi, dari mana mereka mampu melakukannya? Bukankah kejayaan mereka kerana pemimpn Melayu tak pernah ambil pot pun kepada siapa projek kerajaan mereka berikan? Nama je ada kuota Bumiputera, balik-balik dapat kat taukeh puak imigran juga. 

MALAYSIA INI UNTUK SIAPA? ....
Tak pernah lah kita mendengar mana-mana tauke puak imigran membantu mana-man Melayu menjadi jutawan dan bilionir. Tapi pemimpin Melayu ramai yang bantu puak imigran menjadi kaya-raya dan jutawan. Pemimpin Melayu boleh menjaga kaum imigran dan Melayu sekaligus, tapi pemimpin puak imigran hanya menjaga puak mereka sahaja. Melayu dipinggirkan dengan alasan, 'Lu olang ada kuota projek', Kuota projek kepada Melayu, untungnya kepada tauke puak imigran. Apakejadahnya?

MALAYSIA INI UNTUK SIAPA? .... 

Dulu pemimpin Melayu sanggup berkorban beri kerusi kepada puak imigran untuk menjadi Menteri dan duduk dalam kabinet. Sekarang, pemimpin puak imigran sanggup korbankan pemimpin Melayu dan hak Melayu serta kedudukan Islam untuk kekal dalam Parlimen , menjadi Speker DUN, Ketua Menteri dan perintah dua negeri. Malah ada yang di lantik menjadi Menteri dalam JPM, pun masih sanggup 'tikam belakang' dan 'tikam depan' pemimpin Melayu dan kepentingan Melayu. Sampai ada yang sanggup mengarah pemimpin Melayu agar beri elaun khas dan peruntukan khas untuk tok sami serta wat mereka. Apakejadahnya?

MALAYSIA INI UNTUK SIAPA? ....

Generasi muda Melayu dok sibuk kutok dan hina UMNO parti ras, assobiyah, dan macam-macam. Nak sangat Terbuka sampai Terlondeh bangsa dan agama. Generasi muda puak imigran tak sibuk pun nak perjuangkan hak Melayu dan hormati Islam. Mereka tetap pertahankan 'keimigraan' mereka. Tak seimbang langsung. Apakejadahnya?

MALAYSIA INI UNTUK SIAPA? ...

Nampaknya, Melayu je la . Hidung Tak Mancung Pipi Tersorong-sorong. Puak imigran masih taknak berkorban apa-apa. Mereka cuma mahu Melayu hilang di dunia. Tapi Hang Tuah dah bersumpah keramat, Takkan Melayu Hilang Di Dunia. Jadi agak-agak nanti, siapa yang 'Hilang' di Malaysia nanti?

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...