Khamis, 21 Mac 2013

MAJLIS PEGUAM MALAYSIA BERI PERKHIDMATAN GUAMAN PERCUMA KEPADA PENGGANAS KIRAM 5OSEN??


Seorang pengganas Kiram 50sen berjaya di tangkap hidup-hidup dalam operasi di Kampung Tanjung Batu. Tiada korban jiwa di pihak anggota keselamatan kita.


Seramai 108 orang kini sedang menghadapi perbicaraan di bawah kesalahan Akta Keselamatan 2012 Langkah-langkah Khas (SOSMA 2012). Perbicaraan diadakan di Mahkamah Tinggi Lahad Datu. Mereka dipercayai mempunyai kaitan rapat dengan pengganas Kiram 50sen yang gagal total dalam misi 'Bunuh Diri' mereka sendiri. 

Agak malang bilamana baru-baru ini Peguam Negara Tan Sri Abdul Ghani Patail telah mengumumkan satu kerjasama khusus di antara Persatuan Undang-undang Sabah dengan Majlis Peguam Malaysia akan dibentuk bertujuan untuk memberi bantuan guaman kepada mereka yang terbabit.

Secara umumnya, usaha sedemikian boleh dikira baik sesuai dengan kehendak undang-undang antarabangsa dan hak asasi manusia yang mengiktiraf setiap individu yang ditahan memiliki hak untuk membela diri.

Peluang yang terbentang di depan mata ini rupanya tak terbiar lama apabila sepantas kilat disambar oleh Majlis Peguam bila mana Presidennya yang baru dilantik, Christopher Leong segera menyatakan kesanggupan untuk membela kesemua individu tersebut.

Atas dasar apa agaknya yea Majlis Peguam berbuat begitu?
Atas dasar kemanusiaan?
Masa para pengganas Kiram 50sen membunuh 10 anggota keselamatan dengan kejam di mana SUARA KERAMAT MAJLIS PEGUAM?

Kenapa Majlis Peguam tidak menawarkan KHIDMAT GUAMAN keluarga anggota keselamatan menyaman puak pengganas Kiram 50sen  bagi gantirugi TORT?

Bilamana ada yang murtad , Majlis Peguam juga yang sibuk-sibuk mewakili mereka yang murtad tapi mendiamkan diri dari mewakili pihak yang mahu memeluk Islam di bawah umur. 

Bilamana Majlis Peguam bertindak dan memberikan gambaran seolah-olah pengganas Kiram 50sen lebih utama daripada nyawa 10 wira negara yang terkorban, itu menunjukkan kepada kita DALANG SEBENAR.

Apakah layak para pengganas Kiram 50sen menerima layanan yang baik setelah mereka membunuh kejam dan tanpa ada peri kemanusiaan membunuh 10 anggota Wira negara?

Kenapa tidak saja dibiarkan ahli-ahli Majlis Peguam saja membuat pilihan dan keputusan samada mahu membela atau tidak para pengganas Kiram 50sen?

Majlis Peguam sanggup membuat EGM untuk mengutuk PDRM dan memberikan sokongan kepada perusuh BERSIH 3.0 tapi mendiamkan diri bila 10 orang Wira Negara di bunuh kejam oleh para pengganas Kiram 50sen.

TIADA SEBARANG KUTUKAN DAN CELAAN PUN MAJLIS PEGUAM BUAT TERHADAP PENGGANAS KIRAM 50 SEN.

PADA LOGIK AKAL .. TIDAKKAH ITU MENUNJUKKAN ADA 'SOMETHING FISHY?"

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...