Ahad, 25 Mac 2012

PERHIMPUNAN RASIS 325, DONG ZONG & REGIM PUNAH RANAH BERADA DI SALAH NEGARA.


PERHIMPUNAN 325 antara lain merupakan suatu perhimpunan bersifat rasis. Walaupun di dalam Perlembagaan Malaysia ada menyebutkan mengenai perlindungan dan kebebasan mengamalkan bahasa ibunda kaum masing-masing tetapi ianya tertakluk kepada keistimewaan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.  Diadakan di New Era College di Jalan Bukit. Anjuran Dong Zho yng mendapat restu daripada regim Punah Ranah DAP PKR PAS.
 

Kita tidak mempersoalkan hak mereka untuk berhimpun secara aman. Kita tidak mempertikaikan kebimbangan mereka mengenai kekurangan guru mengajar Bahasa Mandarin. Cuma kita muyskil apabila masaalah itu diberikan keutamaan oleh mereka berbanding dengan kekurangan guru mengajar Bahasa Kebangsaan di sekolah-sekolah vernakular (Cina). Ya la takkan hilang jatidiri orang Cina jika mereka kekurangan guru mengajar Bahasa Mandarin kerana ini adalah sebuah negara berbilang kaum. Ah Chong yang makan nasi lemak Mak Temah setiap hari kat kedai mamak Ali pun masih boleh fasih bertutur dalam Bahasa Mandarin dan loghat puak nya. 

 

Kita juga turut musykil apabila diketahui bahawa perhimpunan tersebut di sokong dan mendapat perhatian daripada regim punah ranah. Dilapurkan kelihatan Tian Chua, Sapudin Nasution dan Chua Jui Meng. Timbalan Menteri Pelajaran pun hadir tapi untuk memberikan penerangan kepada peserta perhimpunan. Mustahil lah kerajaan tak prihatin, yea tak? Kerana peserta perhimpunan rasis 325 itu walaupun bersifat rasis tetap warganegara Malaysia dan di bawah tanggungjawab kerajaan.


Masaalah kekurangan guru mengajar Bahasa Mandarin bukanlah kerana kerajaan BN menzalimi mahupun tidak ambil peduli atau menyekat sebarang usaha-usaha memperbanyakkan lagi guru-guru Bahasa Mandarin. Ada kemungkinan anggota masyarakat Cina sendiri kurang berminat menceburi bidang pendidikan mengajar Bahasa Mandarin kerana ianya tidak membawa pulangan dan masa depan cerah.

Jadi apakah sebenarnya tujuan dan matlamat Perhimpunan itu diadakan? Adalah mustahil permasaalahan itu tidak boleh di bawa ke meja perundingan secara tertutup bagi kebaikan dan manafaat bersama. Tidak ke perhimpunan tersebut bertujuan untuk buat kecoh tak tentu fasal dan cuba mencetuskan isu sebagai provokasi ? Udah-udah ler tu Dong Zho, korang tu Persatuan Sekolah tapi buat tindakan macam orang tak pergi sekolah. Malu lah weyyy. 

TEPUK DADA TANYA IMAN!

4 ulasan:

Global Products & Services Review berkata...

1Malaysia semua...

Daripada anda semua blog 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

Kalau takut dan tidak yakin, boleh lah cuba invest sikit sikit. RM 2300, boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan.

Kalau berminat, sila layari :

(Versi English)
http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


(Versi Melayu)
http://PelaburanHartanah.blog.com


( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

Tauke Ikan berkata...

ini dah jadi macam ops lalang ni. tak kan nak diam je?

Tanpa Nama berkata...

Apehal la mamat batak Hasibuan tu sama sibuk kat situ

Tanpa Nama berkata...

si batak tu nak belajar bahasa cina ngan babi DAPig lain kali susah si babi tu nak tipu dia...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...