Selasa, 29 November 2011

CHINA PRESS ULANGI PENGHINAAN KEPADA BANI JAWI.


MEREKA AMAT SUKA DAN GEMAR BERMAIN SENTIMEN PERKAUMAN SERTA MENAKUT-NAKUTKAN PENGUNDI CINA SEOLAH-OLEH ORANG CINA MALAYSIA INI HIDUP DI BAWAH PEMERINTAHAN KUKUBESI BANI JAWI.

China Press
Perkara: Remeh Temeh Tun Mahathir?
Ruagan: kedai kopi orang ramai m/s C19
Tarikh: 22 November 2011 (Selasa)

Tajuk:

kekeliruan Mahathir tidak habis-habis
penulis: Kim Ting / nasi04@yahoo.com.sg

Bekas Perdana Menteri kita Tun Mahathir pernah menyandang jawatan perdana menteri lebih 20 tahun, menyebabkan beliau rasa bangga diri, dan sangat rasa yakin kepada diri sendiri, sebab itu walaupun beliau sudah bersara sejak beberapa tahun ini, masih tidak henti-henti bersuara tentang isu remeh-temeh, seperti beliau mahu setiap rakyat di Negara ini dengar cakap beliau, termasuk Perdana Menteri sekarang Najib. Mahathir lupa bahawa beliau bukan Menteri Kanan, dan usia beliau sudah menjangkau 80 lebih tahun dan tidak jauh lagi untuk masuk kepada usia 90 tahun.

Seorang tua dan sudah berumur, buah fikiran tidak lagi cekap ataupun tangkas seperti orang-orang muda, ini adalah lumrah semula jadi yang diakui ramai, kata-kata Mahathir kini sudah tidak mantap lagi, sama seperti cara dia berjalan yang sudah tidak tegap. Jika sekarang ini percakapan beliau kadang-kadang baik dan kadang-kadang tidak baik, kadang-kadang salah kadang-kadang betul, kadang-kadang terkeliru yang tidak habis-habis.

Contohnya, baru-baru ini beliau mengingatkan Barisan Nasonal, BN tidak boleh hanya mengharapkan tiket-tiket undi dari orang-orang Cina, jangan asyik memberi kepuasan kepada kemahuan orang-orang Cina, memang benar apa yang beliau katakan itu, kerana penduduk kaum Cina hanya menduduki 23 peratus di Negara ini, orang-orang Melayu lebih daripada separuh banyaknya, dan orang Cina tiada sebab untuk mempengaruhi keputusan PRU, sedangkan waktu ini orang-orang Melayu sudah berpecah-belah, barulah mereka lihat tiket-tiket undi dari kaum Cina, apabila UMNO melalui tiket- tiket undi orang-orang Melayu sudah boleh memerintah kerajaan, kenapa pula mahu ambil perhatian terhadap tiket undi kaum Cina?

Tukar Sikap Pengundi

Tun Mahathir berkata, “di kebanyakan kawasan Cina yang berpecah-belah, tiket undi Melayu memainkan peranan penting”, jika orang-orang Melayu sendiri tidak menyokong BN, jika benar perkara itu berlaku, sudah tentu ini satu perkara yang amat dasyat. Dan apa sebenarnya yang telah berlaku sekarang ini, Mahathir juga mencadangkan tidak boleh adakan PRU dalam masa terdekat, BN perlu penuhkan tempoh tamat penggal PRU terlebih dahulu, Mahathir berharap dalam tempoh itu BN dapat mempengaruhi semula semua sikap pengundi.

Mahathir memberi mesej bahawa ada orang-orang yang bercakap tentang “orang Cina sebagai penumpang” itu semuanya benar, sebaliknya kenapa isu itu menerima kritikan. Dengan  itu beliau mahu orang-orang Melayu huraikan perkara yang sebenar, kenapa Negara ini dinamakan Malaysia.  Di sini mungkin lebih ramai orang akan berkata bahawa Mahathir sudah semakin keliru. Nama itu hanya satu Simbol, adakah ia melambangkan kuasa yang ada sekarang? Kaum lain terima nama Negara ini, ia melambangkan bahawa mereka bersikap terbuka menerima apa yang ada. Adakah beliau sanggup dengan nama Negara ini menyebabkan rakyat Negara ini tidak bersatu padu?

Seterusnya Mahathir berkata lagi: “ada orang mengatakan BN tidak tolong orang-orang Cina, sebaliknya kekayaan orang Cina berlipat kali ganda dari orang-orang Melayu”, ini bukan kali pertama Mahathir mahu orang-orang Melayu jangan iri hati terhadap kekayaan orang-orang Cina, tetapi mereka tidak faham bagaimana orang-orang Cina bertungkus lumus mencari rezeki dan kekayaan, ia bukan dari pemberian kuota dari pihak kerajaan ataupun hasil ikatan kontrak dari kerajaan.

Tun Mahathir adalah bekas Perdana Menteri yang disanjung tinggi dan yang dimuliakan, sebelum bersuara beliau perlu buat kerja rumah dan kajian terlebih dahulu, bangaimana jika dicadang upah beberapa orang setiausaha untuk itu?

Terjemhan
23 November 2011
2201111034
660 karakter 

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

bangsa lahanat rasis maha firaun ni mana sedar diri, selupa itu apa?.. selupa BABI ma!!! dalam masa dia menghina orang melayu, mencipta keburukkan bangsa melayu, provokasi peniaga melayu, melaga2 peminpin melayu... bangsa lahanat ni mengaut keuntungan berjuta malah berbillion ringgit dari orang melayu melalui perniagaan mereka... siapa pembeli utama barangan mereka?? kalau bukan bangsa melayu!!!.. siapa mengundi peminpin mereka di kawasan majoriti melayu??? kalau bukan melayu!!..siapa yang memberi projek jutaan ringgit kepada mereka, kalau bukan kerajaan UMNO melayu. itu yang membuatkan mereka ni bongkak, tamak, dan rasa bangsa mereka sahaja yang tertindas, padahal merekalah yang menindas bangsa melayu!!!..kalau dah bangsa CELAKA dan pemakan BABI.. perangai mereka pula memang CELAKA dan BABI!!!.. yang baik dikalangan mereka hanya yang muslim/islam...

-ali@ is malay

JAS SALLEH berkata...

SETUJU 1 000 BILLION KALI !!!!!

Tanpa Nama berkata...

Lu ingat sekarang sudah kaya, lagi mau besar kepala...

Lu meniaga, Melayu tak kacau, lagi sokong...

Tapi sekarang ini lu kasi Melayu hati sakit...

Kalau Melayu tak sokong, lu pun boleh bankrup ma...

Apa Tun Mahathir cakap pun lu ingat tak betul...

Habis lu ingat mau dengar cakap Kuan Yu ke...

Mesti mau ingat ma.., ini Malaysia Tanah Melayu...

Melayu memang sabar, tapi ada limit ma..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...