Jumaat, 28 Oktober 2011

BINGIT TELINGA DENGAR UMPATAN KAK WAN JIJAH PASAL PROJEK sPICE.sPICE. RM300 juta punya Projek. Hasil ide Lim Guan Eng. Eh, korang tak tau ke siapa Guan Eng? Guan Eng yang kena umpat dek akaq Wan Jijah pasal ramas-ramas neneng bayar RM200,000.00. Owh, korang tau siapa Guan Eng cuma tak tau pasal sPICE bernilai RM300 juta. Panjang ceritanya. Hanya bloger PISAU.NET, DR. MIM  (tengah sibuk gosip pasal Guan Eng meroyan pasal umpatan akaq Wan Jijah) dan HELEN ANG yang mempunyai butiran terperinci. Diringkaskan cerita, menurut maklumatt-maklumat yang ada sudah berlaku bermacam-macam penyelewengan dan benda-benda tidak terjangkau dek akal. Macam-macam ada. Ada yang kena paksa luluskan projek sPICE. Ada yang sampai sekarang tidak tahu apakah pemerolehan yang bakal dikecapi oleh kerajaan Pulau Pinang. Ada yang tersampuk batu asas sPPICE. Ada yang menganjurkan aweks-aweks 'Cik Adik Manis' separa bogel. Ada yang kata Pemaju sPICE untung RM10 billion. Ada yang kata MPP beri percuma RM50 juta kepada pemaju. Malah ada yang mendakwa sPICE jadi tempat 'meramas tetek' secara percuma. 

Entahlah. Dulu rakyat fikir kalau DAP perintah negeri maka semuanya baik-baik belaka. Tiada rasuah. Tiada penyelewengan. Tiada ketirisan. Tiada kebocoran. Tiada neneng kena ramas. Nampaknya, segala harapan rakyat musanh berkecai, Terutama ahli-ahli DAP Pulau Pinang yang kini masih berputih mata tengok jawatan Ketua Menteri di sapu dek Guan Eng spekmata. Dalam politik pun ada pemimpin impot bukan sahaja dalam LIGA MALAYSIA dan LIGA PERDANA INGERIS (Maaflah kerana MU jadi pasukan belasahan).

Sebenarnya apa tujuan, objektif dan matlamat projek sPICE kepada kepentingan dan kebajikan rakyat negeri Pulau Pinang? Sampai sekarang Guan Eng pun tidak menyebut sebarang manafaat projek sPICE kepada kebajikan rakyat negeri Pulau Pinang. Kita cuma dengar RM10 billion, RM50 juta, RM300 juta, premium tanah percuma, pembinaan hotel mewah, tempat eksekutif, kompleks membeli-belah, tapak pesta maksiat, tempat tengok model separuh telanjang yang menggiurkan dan tempat meramas neneng percuma. 

Projek ratus juta untung entah ke mana aset negeri dipermainkan. Samalah seperti terjadi di Selangor. Habis semua aset negeri, duit negeri dijadikan hakmilik kroni dan anak Ibrahim. Rakyat perlu sedar kalu terlalu ramai pemimpin berbinkan Ibrahim, Tuhan Guru, peguam dan mempunyai nama keluarga Lim perintah negeri makin penatlah Ketua Audit Negara buat audit setiap hari. Makin peninglah kepala hendak fikir di mana hendak mencari rezeki sebab hendak mengira projek beratus juta untung cuma setengah sehari. Patut lah bang Nuo angkat kaki jumpa Al Gore mintak duit lagi, Akaq Wan Jijah ngomel di rumah sendiri-sendiri. Aziz Bari taknak sms akaq Wan Jijah ke malam ini?

TEPUK DADA TANYA IMAN!

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...