Jumaat, 4 Oktober 2013

AMT UMNO Perlukan Puteri Kayangan Bijak, Berani Benar Dari Sri Dewangga WangiPuteri Kayangan Dari Seri Dewangga Wangi? 
Pada ambe, begitulah.
Adakah salah ambe mengatakan begitu?
Bagi sesetengah pihak mungkin tidak sependapat. Tapi biarlah mereka dengan pendapat mereka. Ambe lebih bahagia mengikuti pendapat ambe. Bagi pendapat dan hemat ambe, beliau umpama Puteri Kayangan dari Seri Dewanggan Wangi. Beliau seorang yang bijak, berani dan benar. Keterampilan beliau selaku pemimpin wanita sudah cukup syarat. Waima kata pepatah, 'Tiada Bumi Tak Dibasahi Hujan', tapi kita kena tengok jugalah, bumi apa dan hujan apa. Beliau adalah Ketua Bahagian UMNO Pengerang. Ahli Parlimen. Ketua kaukus wanita di Parlimen. Pernah menjawat Menteri Kabinet. Beliau masih muda. Penuh bertenaga. Dan perkara yang paling ambe sukai ialah beliau 'clean'. 

Bila kita memuji (bukan memuja) seseorang pemimpin kerana sifat-sifat baiknya, itu lebih baik daripada mengumpatnya. Kerana pujian kita itu akan kembali jua kepada Maha Pencipta yang Maha Esa. Kita melihat 'dalaman' dan bukan setakat luaran. Kecantikan dalaman akan terserlah keluar. Nak kata ianya trend bermusim memuji seseorang calon, pada hemat ambe, sepanjang masa kita boleh memuji sifat baik seseorang itu. Apasaja baik mengenainya, kita boleh memuji kebaikan itu. Paling tidak, kita kena fikirlah, kalau seseorang itu tidak baik, mana mungkin boleh menjadi pemimpin? Dan kalau kita lebih baik daripada orang itu, sudah tentulah kita yang menjadi pemimpin ditempatnya. 

Bilamana, imej UMNO dibusukkan dengan pelbagai kebusukan daripada fitnah-mehnah dan tohmahan, kita memerlukan pewangi baru. UMNO perlu berbau wangi dan diwangikan semula. Hanya kewangian daripada sifat kebaikan seseorang pemimpin yang mampu mewangikan dan menjadikan UMNO berbau wangi serta harum. Pada hemat ambe, Dato Azalina dengan sifat Bijak, Berani dan Benar itulah 'Pewangi' yang diperlukan oleh UMNO untuk menjadi wangi bagi proses peremajaannya. Sudah tentulah, yang berbau wangi-wangi ini adalah puteri-puteri kayangan.Kerana bauan wangi dari kayangan sudah tentu lebih harum dan wangi dari bauan perfume yang ada dibumi ini. Tidakkah layak bagi mana-mana pemimpin yang mampu dan dilihat berpotensi mewangikan semula UMNO itu, kita umpamakan seperti Puteri Kayangan Dari Seri Dewangga Wangi?

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...