Sabtu, 8 Jun 2013

TANYALAH, APA DAP DAH BANTU MELAYU SELAMA 60 BULAN LEPAS DAN 59 BULAN AKAN DATANG?

Kita ni sebenarnya kuat merungut. Rakyat Malaysia ini memang kuat merungut berbanding dengan mana-mana rakyat di negara lain. Kita amat sukar membuang sifat dan sikap suka kritik melampau-lampau. Kita juga amat sukar berfikir dan berubah menjadi rakyat negara kelas pertama. Kita terlalu banyak sangat kemahuan di luar kemampuan kita sendiri. Kita hendak oranglain berubah untuk kita. Tapi kita enggan berubah untuk oranglain. Kita juga suka menuduh yang bukan-bukan. Tak terkecuali kita juga suka gigit tangan yang selalu memberi.

Selama 56 tahun lebih, kita mempunyai sebuah kerajaan yang bagus pentadbirannya. Boleh dikatakan, semua peringkat dan lapisan masyarakat mendapat faedah dan manafaat. Cuma dah peel kita suka sangat dengar dan cepat percaya khabar-khabar angin. Berita buruk mengenai apasaja memang cepat dipercayai oleh kita. Mungkin kerana kesan saikologi yang mahu kita sentiasa nampak lebih bagus daripada oranglain. Kita amat jarang menghargai apa oranglai buat untuk kita. Sebaliknya kita sentiasa mahu oranglain berkorban untuk kita..

Cuba kita bertanya kembali kepada diri kita, adakah DAP-PKR selama ini banyak membantu BN untuk membantu rakyat? Apa yang kita nampak, DAP hanya banyak membantu kaum cinabeng sahaja. Tengok bagaimana Ngeh Koo Ham enggan membenarkan mana-mana Melayu menyertai franchise bisnesnya. Tengok juga bagaimana Guan eng hanya berminat beri RM100 sahaja kepada Melayu untuk dibelanjakan selama 60 bulan lepas. Tengok juga bagaimana, cinabeng diberikan pelbagai keistimewaan tetapi tidak kepada Melayu dan India.

Pernahkah kita mendengar DAP mengambil inisiatif untuk berkerjasama dengan MCA dan GERAKAN bagi membantu semua rakyat Malaysia? Setakat berlakun pakai baju Melayu dalam masjid , itu bukan membantu Melayu dan agama Islam. Itu sekdara lakonan dalam filem Hollywood gred C. Apakah kita hendak satu jenis pemerintahan, macam DAP yang hanya nak tengok Melayu bergaduh dan hanya membantu cinabeng? Di mana kesaksamaan kepada semua?

DAP suka mengutok dan memaki hamun tanpa batasan. Suka menyalahkan oranglain dan lebih suka menjadi pembangkang yang suka buat kacau. Kita hanya suka nak dengar apa yang kita nak dengar. Dan kita juga amat malas nak berfikir panjang mengenai kesan natijah di masadepan, akibat tindakan kita pada hari ini.Sudah tiba masanya untuk kita sendiri berubah. Kita harus berperanan aktif dan bersikap positif, Bukan hanya menuding jari mencari kesalahan-kesalahan oranglain seperti yang dilakukan oleh DAP-PKR.

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...