Selasa, 14 Februari 2012

DEWA PAS TERDESAK GESA DEWA PKR TARIK BALIK KENYATAAN.


Berikut adalah kenyataan penuh Dewa PAS Pok NIk yang terdesak dengan kecaman umat Islam akibat kenyataan Anwar Ibrahim Dewa PKR yang menyokong Israel:-
WARTAWAN SINAR HARIAN
13 Februari 2012
SHAH ALAM - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini menggesa Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim agar menarik balik kenyataannya berkaitan dengan Israel, yang disiarkan dalam akhbar Wall Street Journal (WSJ) bulan lalu.
"Saya, selaku Mursyidul Am Pas, dengan dipersetujui oleh seluruh ahli Majlis Syura Ulama Pas, menggesa Datuk Seri Anwar menarik balik kenyataannya seperti dilaporkan di Wall Street Journal," kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan lewat petang ini.
Nik Abdul Aziz berkata, jika kenyataan itu dilaporkan secara salah atau membawa maksud yang berbeza, maka beliau dan seluruh ahli Majlis Syura Ulama menasihatkan Anwar untuk mengambil tindakan undang-undang dengan menyaman WSJ bagi membersihkan nama beliau.
Dalam kenyataannya, Nik Abdul Aziz berkata, Pas mengulangi pendirian yang berterusan dan tetap dengan prinsip, sekali-kali tidak mengiktiraf negara haram Israel sebagaimana yang juga ditegaskan menerusi pendirian di kalangan gerakan Islam antarabangsa,  serta menyokong sepenuhnya perjuangan rakyat Palestin yang dihina di bumi sendiri.
Kata beliau, negara haram Israel diwujudkan oleh kuasa besar dunia secara zalim tanpa sifat perikemanusiaan dan sepatutnya ditentang oleh semua peradaban manusia.
Oleh itu katanya, wajib bagi umat Islam, bukan sahaja di bumi Palestin malah seluruh dunia, berusaha sedaya upaya untuk membebaskan Palestin sepenuhnya.
"Adalah haram menerima kewujudan negara yang haram. Maka Pas menolak penyelesaian dua negara, satu untuk rakyat Palestin dan satu lagi bernama Israel untuk Yahudi Zionis.
"Keselamatan negara haram Israel juga bukanlah menjadi tanggungjawab yang dipikul oleh orang Arab atau umat Islam kerana ditegakkan negara haram itu sendiri di atas dasar kezaliman. Islam sebagai agama yang sangat mementingkan hak asasi, keadilan, keharmonian dan hubungan baik antarabangsa, tentu sekali tidak dapat berkompromi dalam isu kezaliman ini," katanya.
Sabtu lalu, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan pendiriannya menolak formula penyelesaian dua negara bagi mengatasi konflik Asia Barat membabitkan Israel dan Palestin sambil menyifatkan adalah "haram menerima kewujudan negara haram."
Sehubungan itu kata Abdul Hadi, bagi pihaknya hanya ada satu negara Palestin bagi penduduknya yang berhak manakala Israel tidak wujud sama sekali.
Kedua-dua pemimpin Pas ini melahirkan pendirian ini ketika kenyataan Anwar mengenai Israel, dalam satu temu bual bersama WSJ baru-baru ini, menjadi isu kontroversi.
Pandangan Anwar itu berhadapan dengan kritikan dan kecaman pemimpin-pemimpin BN dan sebahagian pertubuhan bukan kerajaan.
Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang berkata, walaupun banyak kalangan negara Arab menerima penyelesaian secara mewujudkan dua negara, pihak berkenaan perlu menyedari bahawa Palestin bukan hak orang Arab sahaja. 
Petang tadi, PR mengadakan mesyuarat kepimpinan pusat di Petaling Jaya.
Nasib kamulah Labu ! Orangtua pernah berpesan ' Terlajak Perahu Boleh Gostan, Terlajak Perkataan Tangung Sendiri' .

Tidak ada maknanya lagi samada Anwar Ibrahim menarik balik kenyataannya atau menyaman WSJ. Sudah jelas bahawa pendirian Regim Sosialis Pakatang Hancuss ialah menyokong dan mengiktiraf penubuhan negara Israel. Pendirian ini juga diterimapakai oleh PAS. 

Hamba sedikit pun tidak mempercayai kenyataan Dewa PAS tersebut dan keputusan Majlis Syura' Ulama PAS kerana hari ini mereka boleh kata 'YA' petangnya mereka pun berkata 'TIDAK'. Pendirian mereka tidak pernah tetap dan sentiasa berubah mengikut kehendak semasa. 

Andaikata kenyataan Dewa PKR tersebut tidak dikecam hebat di dalam dan di luar negara terutamanya di Indonesia termasuklah Duta Palestin sudah tentu para Dewa dan Majlis Dewa-dewa PAS tidak akan membuat gesaan tersebut. 

Para Dewa PAS melakukannya bukan di atas satu pendirian yang tegas dan jujur sebaliknya kerana takut kehilangan undi dan kepercayaan. 

Sehingga ke hari ini kita maklum mengenai pendirian Dewa PKR tidak berganjak dari kenyataan kontroversi tersebut.

Adakah dengan perkembangan terbaru ini maka puak pro Dewa PKR akan membuat desakan agar Dewa PAS dan Majlis Dewa-dewa PAS akan di pecat dari PAS? Kita tengoklah sandiwara berok PKR dengan lebai kera PAS. Akhirny yang mengambil keuntungan ialah DAP Rasis. 

TEPUK DADA TANYA IMAN!
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...