Ahad, 2 Oktober 2011

KAK WAN JIJAH UCAP TERIMAKASIH KEPADA PDRM BERJAYA TURUNKAN KADAR JENAYAH.


Sebuah PEMERINTAHAN ADIL SAKSAMA bertanggungjawab menjamin KESELAMATAN hartabenda, nyawa, maruah dan agama negara serta rakyat. Inilah yang telah berjaya dilaksanakan oleh BARISAN NASIONAL. Kadar jenayah menurun di seluruh negara. Kejayaan ini bukanlah kerana SLOGAN-SLOGAN tetapi kerana USAHA BERTERUSAN dan KOMITMEN. 

Para pemimpin PERHAMBAAN RAKYAT (PR) tidak mampu memberikan KOMITMEN TINGGI dalam usaha pembanterasan jenayah tetapi begitu KOMITED menambaikkan INDUSTRI-INDUSTRI BERASASKAN KEGIATAN JENAYAH, contohnya bilangan rumah urut , pusat hiburan dan kempen-kempen seperti BERSIH.

Baca seterusnya di bawah ini;-
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, penurunan itu berjaya dicapai hasil perancangan dan perlaksanaan rapi serta tersusun melibatkan kerjasama padu seluruh anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) di pelbagai peringkat.KUALA LUMPUR 1 Okt. - Kadar indeks jenayah antara Januari hingga Ogos tahun ini menurun sebanyak 23.6 peratus, manakala indeks jenayah jalanan pula berkurang sebanyak 39.7 peratus berbanding 2009. ''Saya sedar kejayaan ini bukanlah sesuatu yang mudah lebih-lebih lagi untuk menampakkan hasil dalam tempoh yang singkat.'Namun ia berjaya dicapai hasil komitmen semua pihak di PDRM  peringkat pengurusan sehinggalah kepada anggota-anggota yang menjalankan operasi harian," katanya ketika berucap pada Hari Terbuka PDRM 2011 dan Hari Kesedaran Jenayah di sini hari ini. Turut hadir ialah bersama Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.Dalam pada itu, Muhyiddin turut menyarankan PDRM menimbangkan potensi penggiliran pegawai dalam tugasan komuniti (community policing) bagi memperluaskan pendedahan kepada semua anggota polis terhadap kaedah mesra rakyat yang sedang dilaksanakan ketika ini.Kata beliau, PDRM mungkin boleh memberikan lebih banyak peluang kepada anggota polis dalam tugas-tugas berbentuk pencegahan berbanding semata-mata penguatkuasaan.''Ini supaya hubungan dengan orang awam dalam rangkaian masyarakat setempat itu boleh terjalin dengan lebih kukuh dan akrab.''Hubungan yang kukuh ini adalah asas perkongsian pintar yang dapat membantu mengenal pasti jenayah secara pencegahan awal dan melaksanakan strategi terbaik untuk mengatasinya," katanya.
TEPUK DADA TANYA IMAN!
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...